تاکید مجدد دولتی ها بر بدهکاری بانک مرکزی
به گزارش مجله توسعه دهنده، پس از اظهارات نوبخت و همتی در مورد بدهی بانک مرکزی به دولت، پورمحمدی معاون سازمان برنامه گفت: در ماه ششم سال 99 میزان بدهی دولت به بانک مرکزی حدود 120 هزار میلیارد تومان و در همان زمان میزان سپرده های دولت نزد بانک مرکزی حدود 136 هزار میلیارد بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرنگاران، ماجرای بدهی دولت به بانک مرکزی این روزها دوباره بر سر زبانها افتاده است. در همین رابطه سید حمید پورمحمدی معاون سازمان برنامه و بودجه در مورد آخرین صحبت های مطرح شده در مورد استقراض دولت از بانک مرکزی در محل سازمان برنامه و بودجه گفته است: دولت به دلیل ملاحظات تحریمی، آن بخش از پول نفت و هدفمندی یارانه ها و صندوق توسعه ملی را که ارز آن توسط بانک مرکزی به فروش نرفته بود را از بانک مرکزی دریافت نکرد، از طرف دیگر با سازوکار تمرکز وجوه دولتی نزد خزانه در طول سال بعضا سپرده های دولت نزد بانک مرکزی بیشتر از بدهی دولت به این بانک می شد و به عبارت دیگر میزان خالص بدهی دولت به بانک مرکزی نیز در برخی از فصول کاهش پیدا می کرد.
وی در ادامه اضافه کرد: مثلا در ماه ششم سال 99 میزان بدهی دولت به بانک مرکزی حدود 120 هزار میلیارد تومان بود در همان زمان میزان سپره های دولت نزد بانک مرکزی حدود 136 هزار میلیارد تومان بود یعنی خالص بدهی دولت به بانک مرکزی منفی بود و یا اینکه بابت منابع بودجه از محل صندوق توسعه ملی فقط حدود 40 درصد ریال آن دریافت شد چون بانک مرکزی امکان فروش این ارز را نداشت همینطور در مورد وجوه حاصل از صادرات نفت و یا فرواورده های نفتی که بخش قابل توجهی از این منابع ارزی چون در بازار به فروش نرسیدند بعنوان طلب دولت از بانک مرکزی باقی مانده است.
لازم به ذکر است موضوع بدهی یا طلب بانک مرکزی به دولت در ابتدا از صحبت های نوبخت در مجلس شورای اسلامی شروع شد. رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان مبنی بر استقراض دولت از بانک مرکزی، گفته بود: بنابر گزارش وزیر محترم نفت پول حاصل از صادرات نفت به حساب بانک مرکزی واریز شده اما این بانک در تبدیل ارز به ریال دچار تاخیر است و به همین دلیل در حال حاضر بانک مرکزی بزرگترین بدهکار دولت است. در شرایطی که دولت اندوخته اقتصادی دربانک مرکزی دارد چه احتیاج به چاپ پول است؟ اساسا بخشی از کسری بودجه دولت به همین دلیل است که منابع ارزی سریع به منابع ریالی تبدیل نمی شود.
عبدالناصر همتی طی یادداشتی در صفحه شخصی اینستاگرام خود در واکنش به صحبت های نوبخت نوشت: اخیرا به نقل از رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه مطلبی در رسانه ها منتشر شده است، مبنی بر این که، بانک مرکزی بزرگترین بدهکار دولت است.
1- پرواضح است که بانک مرکزی هیچگاه به دولت بدهکارنبوده و نخواهد شد. کافی است که نگاهی به ترازنامه بانک مرکزی شودتا بدهکار تعیین شود.
2-سال 1398 و 1399 عامل مسلط در رشد پایه پولی، تبدیل منابع ارزی مسدود وغیرقابل دسترس به ریال بوده است، در حالی که در سال های قبل از آن، عامل مسلط، بدهی بانکها بود که با کوشش بانک مرکزی در شرایط بسیار سخت مهار شد.
3-اگر روزی برسد که بانک مرکزی بدهکار دولت باشد، به معنای شروعحکمرانی درست در اقتصاد و مهار و کنترل تورم خواهد بود و معنایش آن است که دولت میتواند نزد بانک مرکزی سپرده گذاری کند.
4-مقاومت بانک مرکزی در برابر تبدیل منابع ارزی مسدودی به ریال، برای مقابله با رشد بیشتر در پایه پولی ونقدینگی و لذا، جلوگیری از کاهش بیشترارزش پول ملی و قدرت خرید مردم است.
بیشتر بخوانید
وزیر اقتصاد: دولت برای تامین کسری بودجه از مردم قرض گرفت، بنابراین به پول بانک مرکزی احتیاج نشد
شروع مجدد فروش اوراق برای پوشش کسری بودجه دولت از خرداد
دولت سیزدهم باید یک پنجم بودجه را به پرداخت بدهی های دولت قبلی اختصاص دهد
پس از اظهارات رئیس بانک مرکزی محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه طی صحبت هایی در کلاب هاوس، در پاسخ به سوالی که به موضوع استقراض از بانک مرکزی و طلبکاری دولت از این بانک گفت: اگر کوشش نشود بین ما و آقای همتی اختلافی ایجاد شود؛ باید بگویم که رقم قابل توجهی از محل فروش و صادرات فراورده های نفتی حاصل می شود که برای پرداخت یارانه ها و ... به حساب بانک مرکزی واریز می شود. مسئله ای که دکتر همتی و بانک مرکزی دارند این است که پیروز نمی شوند این رقم را تبدیل به ریال کند. نه اینکه نخواهند؛ ولی نمی توانند که طلب 1.2 میلیارد دلاری دولت را به صورت ریال بدهند؛ چون معتقدند این موضوع پایه پولی و تورم را بالا می برد.
وی با تاکید بر اینکه همتی هم این را قبول دارد و این به معنی نقص بانک مرکزی نیست؛ گفته بود: استقراض از بانک مرکزی حرف بی اساسی است و دکتر همتی هم این را تایید می نماید. سازمان برنامه و بانک مرکزی دو نهاد حاکمیتی هستند و ما مسائل بانک مرکزی را درک می کنیم. طلبکار بودن دولت از بانک مرکزی یک واقعیت است و اینگونه نیست که بانک مرکزی از پرداخت آن استنکاف کند.
منبع: خبرگزاری دانشجو