ارتباط قیمت نفت ایران و آمریکا
به گزارش مجله توسعه دهنده، به گزارش خبرنگاران، به نقل از وزارت نفت، سعید خوشرو، مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران تاثیر کاهش بیش از 55 دلاری قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی در روز 20 آوریل (دوشنبه، یکم اردیبهشت ماه) بر بازار امروز شرق آسیا را حدود سه دلار عنوان و تاکید نمود: مبنای مشخص قیمت نفت خام ایران هیچ ارتباطی با دبلیوتی آی به عنوان شاخص نفت خام آمریکا ندارد.
وی درباره مهمترین دلیل این سقوط تاریخی گفت: مهمترین دلیل این سقوط قیمت، فرارسیدن Expiration Date (آخرین روز معاملات هر ماه) در حالی بود که امکان تحویل محموله های فیزیکال و ذخیره سازی آنها کمتر می شد.
وی با اشاره به اینکه قیمت نفت خام دبلیوتی آی از ماه فوریه و شروع گسترش ویروس کرونا در وضع کونتانگو (Contango) قرار داشت و در روز 20 آوریل در حالی به Expiration Date نزدیک می شد که اخبار مختلف حاکی از پر شدن سریع تاسیسات ذخیره سازی کوشینگ (Cuishing) بود، اضافه کرد: طبق تازه ترین آمار رسمی منتشر شده تا دهم آوریل 72 درصد ظرفیت مخازن پر شد بود و احتمال می رفت تا انتها ماه امکان ذخیره سازی وجود نداشته باشد.
مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه قیمت نفت خام دبلیوتی آی روز 20 آوریل با قیمت 17 دلار و 73 سنت گشایش یافت و با شیبی بسیار ملایم رو به پائین در نوسان بود، توضیح داد: اما ناگهان در چهار ساعت انتهای معاملات، قیمت ها به ترتیب به 4 دلار، صفر، منفی 40 رسید و انتها بازار با قیمت منفی 37 دلار و 63 سنت به ازای هر بشکه بسته شد.
کونتانگو به شرایطی گفته می گردد که قیمت های نقدی نفت از قیمت های آینده کمتر و نشان دهنده مازاد عرضه در بازار در کوتاه مدت است.
چگونگی فروش محموله های نفتی در نایمکس: معاملات نفت خام در دو بازار فیزیکال و بورس رخ می دهد. در بازار فیزیکال خرید و فروش محموله ها از سوی تولیدنمایندگان و مصرف نمایندگان نهایی واقعی انجام می گردد اما معاملات بازار بورس منحصر به دارندگان و متقاضیان واقعی نیست. به همین دلیل حجم انواع نفت خام معامله شده در بازار بورس، بسیار بیشتر از انواع نفت خام واقعی در بازار فیزیکال است.
یکی از مهمترین تفاوت های معاملات در بازارهای فیزیکال و بورس این است که در بازار فیزیکال، محمولات واقعی معامله می شوند اما در بازارهای بورس، قراردادها خرید و فروش می شوند. به همین دلیل معاملات بازار بورس به طور معمول سبب برداشت فیزیکی محموله نمی شوند، بلکه عموما به صورت نقدی تسویه می شوند.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درباره مقدار خرید و فروش نفت روزانه دبلیوتی آی یادآور شد: کل انواع نفت خام آمریکا حدود 13 میلیون بشکه در روز است، اما تنها نفت خام دبلیوتی آی در بازار بورس نایمکس یک میلیارد و 200 میلیون بشکه در روز خرید و فروش می گردد.
وی با اشاره به اینکه هر قرارداد دبلیوتی آی در بازار نایمکس به صورت محصولات (Lots) 1000 بشکه ای معامله می گردد، توضیح داد: برای تحویل هر محموله (چه در بازار فیزیکال و چه بورس) یک ماه تعیین می گردد که قیمت آن محموله بر آن اساس تعیین می گردد. برای نمونه، قیمت دبلیوتی آی در روز 20 آوریل، یعنی قیمت محصولاتی که در ماه مه (دو ماه تقویمی بعد) تحویل می شوند.
خوشرو با بیان اینکه با فرارسیدن امروز (سه شنبه، 21 آوریل) مهلت معاملات ماه مه به انتها می رسد و از روز 22 ماه آوریل تا حدود 20 مه، معاملات ماه بعد شروع می گردد، می افزاید: معامله گران بازار بورس، حداکثر تا انتها وقت معاملات Expiration Date فرصت دارند تا قرارداد خود را تسویه نمایند. در غیر این صورت ملزم به برداشت محموله فیزیکی از تاسیسات ذخیره سازی کوشینگ اوکلاهاما محل ذخیره سازی و تحویل (دبلیوتی آی) خواهند بود.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه این تحویل در بازه زمانی ماه تحویل انجام می گردد. یعنی اگر یک قرارداد فروش ماه مه، تا روز 21 آوریل تسویه نشد، دارنده قرارداد باید در یکی از روزهای ماه مه، محموله را برداشت کند، می گوید: پس قیمت محصولات در Expiration Date به طور معمول واقعی نیست و فروشندگان مجبور هستند قراردادهای خود را با قیمت هایی پایین تر از معمول بفروشند تا مجبور به تحویل فیزیکی محموله ها نشوند.
وی با یادآوری اینکه مقیاس قیمت نفت خام ایران Ice Bwave و میانگین نفت خام دوبی و عمان است، توضیح داد: عمده بازار نفت ایران شرق آسیاست که میانگین قیمت آن بر مبنای نفت خام دوبی و عمان است و دیروز بیش از 20 دلار و امروز بالای 17 دلار برای هر بشکه بسته شده است. همچنین قیمت نفت خام ایران در بازار اروپا که بر مبنای Ice Bwave و تحویل در ماه ژوئن است دیروز بیش از 25 دلار برای هر بشکه بسته شد.
خوشرو درباره اینکه آیا امکان کاهش قیمت نفت دبلیوتی آی در سررسید تحویل در ماه های آینده وجود دارد، پاسخ داد: بستگی به وضع ذخره سازی ها در آن روز دارد اما شیوع ویروس کرونا به شدت مصرف فرآورده های نفتی را کاهش داده و این موضوع یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت نفت است.
وی پیش بینی بازار نفت در ماه های آینده را بسیار سخت عنوان و یادآوری کرد: بر اساس منابع مختلف از جمله سازمان کشورهای صادرنماینده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انٰرژی (آی یی ای) مقدار تقاضا برای نفت در ماه های آینده از 10 تا 30 میلیون بشکه در روز کاهش می یابد.
مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در انتها گفت: نفت خام دبلیوتی آی از سال ها پیش با مشکل محدود بودن ذخیره سازی ها در کوشینگ و محصور بودن در خشکی دست به گریبان است. محدود بودن مخازن ذخیره سازی در شهر کوشینگ ایالت اوکلاهما در دوره ای سبب شد قیمت آن از انواع نفت خام نامرغوبتر کمتر گردد. این مشکل چنان جدی شد که عربستان از ژانویه 2010 پایه قیمت رسمی خود به مقصد آمریکا را به Asci تغییر داد. اکنون آن مشکل قدیمی با مسائل جدید به وجود آمده ناشی از ویروس همه گیر کرونا در طرف تقاضا، دست به دست هم داده و چنین اتفاق بی سابقه ای را رقم زده است.
منبع: ایسنا
منبع: تجارت نیوز