طرز تهیه شامی لپه با 5 روش مختلف
به گزارش مجله توسعه دهنده، شامی لپه، یک غذای نونی خوشمزه و پرطرفدار است که در نقاط مختلفی از ایران مثل تبریز، گیلان و… طبخ می شود و در هر منطقه، ریزه کاری های خاص خود را دارد.

در طرز تهیه شامی لپه ، ابتدا گوشت و لپه خیس خورده را به صورت جداگانه بپزید. سپس لپه ای را که پخته و کوبیده شده با گوشت پخته و ریش ریش شده در غذاساز میکس کرده و تخم مرغ، زعفران، نمک و ادویه های لازم را به آن اضافه کنید. این مایه را پس از ورز دادن، استراحت دهید و سپس در روغن سرخ کنید. البته طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده و مرغ هم امکان پذیر است. اگر گوشت را حذف کنید، به دستور پخت شامی لپه گیاهی می رسید و اگر برنج اضافه کنید، طعمی شبیه شامی برنج خواهید داشت. جزئیات تمام این روش ها را در این مقاله از خبرنگاران به صورت مرحله به مرحله آورده ایم. با ما همراه باشید.
شامی لپه | |
تعداد نفرات | 5 تا 6 نفر |
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت غذا | 1 ساعت |
اندازه سختی | میانه |
طرز تهیه شامی لپه تبریزی
یکی از اصیل ترین روش های تهیه شامی لپه، پخت این شامی همراه با گوشت لخم است. در روش های قدیمی، پس از پختن گوشت و لپه، مواد شامی را آنقدر می کوبیدند تا حالتی منسجم و یکدست پیدا کند، اما امروزه، استفاده از دستگاه هایی مثل غذاساز، کار آشپزی را راحت تر کرده است. این غذا، طعم فوق العاده ای دارد و می توانید به عنوان یک ناهار یا شام نونی لذیذ روی آن حساب کنید. در ادامه، مواد لازم را فراهم کرده و طبق دستورالعمل پیش بروید:
مواد لازم برای تهیه شامی لپه تبریزی
مواد مورد نیاز در طرز تهیه شامی لپه تبریز به صورت جدول زیر است:
مواد لازم | اندازه مورد نیاز |
لپه | 400 گرم |
گوشت قرمز | 400 گرم |
پیاز | 1 عدد |
تخم مرغ | 4 عدد |
زعفران | به اندازه لازم |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
روغن | به اندازه لازم |
مراحل تهیه شامی لپه تبریز
برای تهیه این شامی خوش طعم و پرطرفدار، مراحل زیر را دنبال کنید:
- مرحله اول: ابتدا پیاز را خرد کرده و در قابلمه ای مناسب با اندازهی روغن تفت دهید تا سبک شود. سپس، زردچوبه را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطر آن بلند شود.
- مرحله دوم: در ادامه، گوشت را هم داخل قابلمه بریزید و با پیاز و زردچوبه تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
- مرحله سوم: حالا اندازهی آب اضافه کنید و اجازه دهید گوشت بپزد. در اواخر پخت، نمک گوشت را اندازه کنید. در انتهای پخت، گوشت باید بیشتر آب خود را کشیده باشد، پس اندازه آب را زیاد نریزید.
- مرحله چهارم: در همین فاصله، لپه هایی را که از قبل خیسانده اید، به صورت جداگانه پخته و آبکش کنید. گوشت پخته شده را هم از قابلمه خارج کنید و وقتی سرد شد، آن را به صورت ریش ریش درآورید.
- مرحله پنجم: لپه آبکش شده را با گوشتکوب بکوبید تا حالت پوره پیدا کند. سپس، آن را همراه گوشت ریش ریش شده در غذاساز بریزید و چند پالس بزنید تا ترکیب یکدستی ایجاد شود.
نکته: اگر می خواهید طبق اصول سنتی پخت این غذا پیش بروید، لپه کوبیده شده و گوشت ریش ریش را با دست ورز دهید. در این صورت، گوشت ریش ریش تا حدی در بافت شامی مشخص خواهد بود و ظاهری شبیه شامی های سنتی و قدیمی پیدا خواهد کرد که خوردن آن واقعا لذت بخش است.
- مرحله ششم: در ادامه، تخم مرغ ها، زعفران، نمک و ادویه های لازم را هم به مخلوط گوشت و لپه افزوده و کمی همه مواد را با هم ورز دهید.
- مرحله هفتم: اگر وقت کافی دارید، حداقل نیم ساعت به مایه شامی استراحت دهید تا مزه ها کاملا به خورد هم بروند. سپس، در تابه ای مناسب اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود.
- مرحله هشتم: در ادامه، اندازهی از مایه شامی لپه را برداشته و با دست گرد و پهن کنید. سپس، وسط شامی را با انگشت سوراخ کرده و داخل روغن سرخ کنید.
- مرحله نهم: تمام مواد شامی را به همین ترتیب سرخ کرده و در ظرف مناسبی با دورچین های دلخواه سرو کنید.
طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده
استفاده از گوشت چرخ کرده برای تهیه شامی لپه، مدت زمان پخت این غذا را کوتاه تر می کند. استفاده از آرد نخودچی هم باعث قوام بافت شامی ها خواهد شد. در ادامه، مواد لازم و مراحل دستور پخت را با هم می بینیم:
مواد لازم برای تهیه شامی لپه
مواد مورد نیاز را مطابق جدول زیر فراهم کنید:
مواد لازم | اندازه مورد نیاز |
لپه پخته | 200 گرم |
گوشت چرخ کرده | 200 گرم |
پیاز میانه | 1 عدد |
تخم مرغ | 1 عدد |
آرد نخودچی | 2 قاشق غذاخوری |
مرزه و شنبلیله خشک | از هر کدام 1 قاشق چایخوری |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
روغن | به اندازه لازم |
مراحل دستور پخت شامی لپه
شامی لپه با گوشت چرخ کرده به شکل زیر تهیه می شود:
- مرحله اول: لپه هایی را که از چند ساعت قبل خیسانده اید، با اندازهی آب بپزید. سپس آن ها را داخل غذاساز یا میکسر بریزید و چند پالس بزنید تا به حالت پوره درآیند.
- مرحله دوم: پیاز را شسته، پوست بگیرید و به صورت ریز رنده کنید. حالا آب پیاز را بگیرید و آن را همراه با گوشت چرخ کرده، لپه پوره شده و آرد نخودچی در طرفی مناسب مخلوط کنید.
- مرحله سوم: در ادامه، نمک، فلفل، زردچوبه و سبزیجات خشک را اضافه کرده و تخم مرغ را داخل ظرف بشکنید. حالا همه مواد را با دست ورز دهید تا حالت یکدستی پیدا کند.
- مرحله چهارم: روی ظرف را سلفون کشیده و آن را به مدت 1 ساعت داخل یخچال بگذارید تا استراحت کند.
- مرحله پنجم: پس از گذشت زمان لازم، مواد شامی را از یخچال خارج کنید. سپس، مواد را با دست یا قالب به شکل های دلخواه درآورده و با اندازهی روغن در تابه سرخ کنید.
طرز تهیه شامی لپه با مرغ
اگر خواستید به جای گوشت قرمز از مرغ استفاده کنید، به ازای 1.5 لیوان لپه خشک، ¼ سینه مرغ نیاز است. همچنین، علاوه بر ادویه های لازم، 2 پیاز، 1 سیب زمینی، 3 تخم مرغ و اندازهی کره هم فراهم کنید. شامی لپه با مرغ به شکل زیر تهیه می شود:
- مرحله اول: ¼ سینه مرغ را با پیاز، هویج، فلفل دلمه ای و افزودن اندازهی نمک و ادویه آبپز کرده و مرغ پخته شده را بکوبید.
- مرحله دوم: لپه خیس خورده را با اندازهی آب، 1 پیاز چهار قاچ شده و اندازهی نمک و ادویه به صورت جداگانه بپزید.
- مرحله سوم: در 10 دقیقه پایانی پخت لپه، سیب زمینی پوست گرفته را به صورت درشت خرد کرده و در قابلمه لپه بریزید.
- مرحله چهارم: سیب زمینی پخته شده را جدا کرده و رنده کنید. لپه پخته شده را هم آبکش کرده و در غذاساز چند پالس بزنید تا پوره شود.
- مرحله پنجم: حالا لپه پوره شده، سیب زمینی رنده شده و مرغ ریش ریش را با هم مخلوط کرده و تخم مرغ ها، نمک و ادویه را به آن ها اضافه کنید. 2 قاشق آب مرغ و اندازهی کره آب شده هم در مواد شامی بریزید.
- مرحله ششم: تمام مواد را خوب ورز داده و اجازه دهید برای نیم ساعت در دمای محیط بمانند و استراحت کنند.
- مرحله هفتم: در نهایت، از مواد شامی به اندازه یک نارنگی برداشته و در دست خود به صورت دلخواه شکل دهید. سپس، شامی ها را داخل روغن سرخ کرده و در ظرفی مناسب با دورچین دلخواه تزئین کنید.
طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت
برای تهیه شامی لپه گیاهی، به ازای 1 پیمانه لپه، 1 تخم مرغ، 1 عدد پیاز و 4 قاشق غذاخوری آرد نخودچی لازم است. همچنین اضافه کردن 1 مشت مرزه خشک هم عطر و بوی شامی شما را بهتر خواهد کرد. شامی لپه بدون گوشت به روش زیر تهیه می شود:
- مرحله اول: ابتدا لپه ای را که از قبل خیسانده اید، با اندازهی آب و نمک بپزید. سپس، آن را آبکش کرده و با چرخ گوشت چرخ کنید.
- مرحله دوم: در ادامه، پیاز را به صورت ریز رنده کرده و با لپه مخلوط کنید. مخلوط این مواد را برای بار دوم چرخ کنید تا حالتی نرم و یکدست پیدا کنند.
- مرحله سوم: پس از اینکه مخلوط لپه خنک شد، تخم مرغ، نمک، مرزه خشک و ادویه ها را به آن اضافه کرده و خوب ورز دهید.
- مرحله چهارم: شامی ها را با دست یا قالب به شکل های دلخواه در آورده و در اندازهی پودر سوخاری بغلطانید. سپس آن ها را در روغن داغ با حرارت میانه رو به بالا سرخ کنید.
طرز تهیه شامی لپه و برنج
اگر به دستور تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده و سیب زمینی، اندازهی برنج نیم دانه اضافه کنید، به طعمی نسبتا متفاوت می رسید. بخصوص اینکه این شامی در نهایت داخل یک سس گوجه ای می جوشد و بافت نرم تری پیدا می کند. در ادامه، مراحل طرز تهیه شامی لپه و برنج را با هم می بینیم:
- مرحله اول: ابتدا 1 پیمانه لپه و 1 پیمانه برنج نیم دانه را که از قبل خیسانده اید، به صورت جداگانه با اندازهی آب بپزید.
- مرحله دوم: پس از اینکه این مواد سرد شدند، آن ها را با چرخ گوشت چرخ کنید. در ادامه، سیب زمینی و پیازی را که به صورت ریز رنده کرده و آب آن ها را گرفته اید، به این مخلوط بیفزایید.
- مرحله سوم: حالا 300 گرم گوشت چرخ کرده را با نمک و بقیه ادویه ها در مواد شامی بریزید و خوب با دست ورز دهید.
- مرحله چهارم: در ادامه، اندازهی از مواد شامی را با دست یا قالب شکل داده و در روغن سرخ کنید.
- مرحله پنجم: در تابه ای کوچک اندازهی روغن ریخته و 2 قاشق غذاخوری رب گوجه را با آن تفت دهید تا رنگ باز کند. سپس اندازهی آب اضافه کرده و پس از یک جوش مختصر، تابه را از روی حرارت بردارید.
- مرحله ششم: شامی های سرخ شده را در تابه ای مناسب بچینید و سس را روی آن ها بریزید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید شامی ها کمی داخل سس بجوشند تا طعم سس به خورد آن ها برود.
نکات کلیدی برای تهیه شامی لپه
رعایت نکات زیر کمک می کند که حرفه ای تر آشپزی کنید:
- برای سرخ کردن شامی لپه، از حرارت زیاد استفاده نکنید؛ در این صورت مغز شامی خام می ماند و روی آن بیش از اندازه سرخ و برشته می شود. حرارت خیلی ملایم هم باعث می شود که بافت شامی روغن را به خود جذب کرده و وا برود.
- زمان استراحت مواد شامی را حذف نکنید تا شامی های شما طعم و بافت بهتری داشته باشند.
- شاید شنیده باشید که به شامی لپه، شامی پوک هم می گویند. برای درست کردن شامی ای که بافت پوکی داشته باشد، کافی است اندازه لپه را بیشتر از گوشت در نظر بگیرید و نیازی به افزودن جوش شیرین هم نخواهد بود.
- اگر اندازهی از آب گوشت پخته شده را داخل مواد شامی بریزید، شامی خوشمزه تری خواهید داشت.
- دقت کنید که مقادیر گفته شده بخصوص در مورد لپه و گوشت را رعایت کنید. زیاد بودن اندازه گوشت باعث می شود که شامی لپه طعمی شبیه گوشت کوبیده آبگوشت پیدا کند.
- اگر در دستور تهیه شامی لپه از سیب زمینی استفاده کردید، آن را به صورت جداگانه رنده کرده و با بقیه مواد چرخ نکنید. زیرا سیب زمینی چرخ شده، بافت لیزی به شامی می دهد که مطلوب نیست.
- بهتر است برای تهیه شامی لپه از گوشت گوسفند کم چرب استفاده کنید، زیرا گوشت گوساله این شامی را خشک خواهد کرد. البته در صورت استفاده از گوشت گوساله هم می توان با اضافه کردن 2 قاشق غذاخوری کره آب کرده به مواد شامی، جلوی خشک شدن بافت شامی را گرفت.
- در صورت طرز تهیه شامی لپه با مرغ هم حتما 2 قاشق آب مرغ و اندازهی کره به مواد شامی اضافه کنید تا خشک نشود.
- پیاز چهار قاچی را که برای پخت لپه استفاده کرده اید، دور بریزید و همراه لپه چرخ نکنید.
- شما می توانید مایه شامی را به چند قسمت مساوی تقسیم کرده و در هر کدام، یک چاشنی یا سبزی متفاوت بریزید تا چند طعم مختلف شامی لپه داشته باشید.
- اگر روغن شامی حین سرخ کردن غذا کف کرد، آن را بگیرید و روغن تازه را جایگزین کنید.
- روغن داخل تابه باید در حدی باشد که موقع سرخ شدن شامی ها، روی آن ها را بپوشاند؛ بنابراین بهتر است از تابه های کوچک استفاده کنید.
- شما می توانید برای پخت این شامی، از مرغ یا گوشت باقیمانده از غذاها استفاده کنید. البته به شرطی که این گوشت ها با سس بخصوصی آغشته نشده باشند.
اصول نگهداری از شامی لپه
اگر اندازهی از شامی های لپه باقی ماند، آن ها را در ظرفی درب دار ریخته و داخل یخچال بگذارید. بهتر است شامی ها را حداکثر بین 3 تا 4 روز آینده مصرف کرده و بیشتر از این اندازه نگهداری نکنید.
روش جلوگیری از خراب شدن شامی لپه
باقیمانده شامی را در ظرف هایی تمیز و خشک بریزید و حتما آن ها را در جایی خنک قرار دهید. دقت کنید که حتی شامی لپه بدون گوشت هم به خاطر وجود لپه و تخم مرغ، ماندگاری زیادی ندارد و باید زودتر آن را مصرف کنید. اما پیش از استفاده، ظاهر شامی ها را بررسی کنید تا آثاری از خرابی مانند بافت یا بوی غیرمعمول وجود نداشته باشد.
بهترین جایگزین ها در طرز تهیه شامی لپه
شما می توانید در طرز تهیه شامی لپه با گوشت چرخ کرده، به جای آرد نخودچی از سیب زمینی استفاده کنید. در این صورت، سیب زمینی را آبپز کرده و به صورت رنده ریز با گوشت چرخ کرده، لپه کوبیده شده و پیاز رنده شده مخلوط کنید؛ سپس تخم مرغ و ادویه ها را به مواد بیافزایید. این مدل شامی لپه در شهرهای شمالی ایران طرفداران زیادی دارد و در مواد آن اندازهی تره و جعفری خرد شده هم می ریزند. همچنین می توان برای تهیه شامی لپه، به جای استفاده از لپه خالص، از نسب برابر لپه و نخود خیس خورده استفاده کرد.
خواص لپه
لپه غنی از فیبر است و به سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست کمک می کند. همچنین این ماده غذایی، آهن قابل توجهی دارد و مصرف آن برای افرادی که از کم خونی رنج می برند، بسیار مفید خواهد بود. علاوه بر این ها، لپه با جلوگیری از ایجاد پلاک در رگ های خونی، به سلامت قلب و عروق کمک می کند و به دلیل وجود پتاسیم، فشار خون را به خوبی تنظیم خواهد کرد.
خبرنگاران ، همراه همیشگی شما در دورهمی ها و مهمانی ها
طرز تهیه انواع شامی مثل شامی لپه، شامی ماسوله ای و… کار سخت و پیچیده ای نیست. اما اگر قرار باشد این غذای نونی را در کنار غذای اصلی در مهمانی که در پیش دارید سرو کنید، موضوع کمی متفاوت خواهد بود و فشار کار شما بیشتر می شود.
در این موارد، یک راه چاره فوری و ساده، استفاده از خدمات خبرنگاران است. شما می توانید این شامی های ساده را خودتان تهیه کرده و غذای اصلی را از قسمت سفارش آنلاین غذا خبرنگاران سفارش دهید. با این کار، میز غذای شما رنگین تر شده و زمان و انرژی کمتری را صرف غذا درست کردن خواهید کرد.
سوالات متداول
برای تهیه شامی لپه از چه سبزیجاتی استفاده می شود؟
سبزیجات مورد استفاده در تهیه این غذا، دلخواه هستند و می توانید بنا به ذائقه خود از سبزیجاتی مثل تره، جعفری، مرزه و.. به صورت خشک یا تازه استفاده کنید.
روش های طرز تهیه شامی لپه چیست؟
می توان این شامی خوشمزه را با گوشت لخم، گوشت چرخ کرده، مرغ یا به صورت گیاهی تهیه کرد. همچنین می توان موادی مثل سیب زمینی و برنج نیم دانه هم در تهیه آن به کار برد.
برای جلوگیری از وا رفتن شامی چه کنیم؟
آب پیاز رنده شده را بگیرید، مواد را خوب ورز دهید و صبر کنید تا روغن کاملا داغ شود.
منبع: اسنپ فود