طرز تهیه سیراب شیردان با طعمی بی نظیر
به گزارش مجله توسعه دهنده، سیراب شیردان یکی از کهن ترین و اصیل ترین غذاهای ایرانی محسوب می گردد که ریشه در فرهنگ غذایی اجدادمان دارد. این غذای مقوی و پرخاصیت که از بخش هایی از معده گوسفند تهیه می گردد، برای سال ها به عنوان غذایی درمانی و تقویتی شناخته شده است.

گرچه شاید بعضی از شکل ظاهری یا بوی اولیه آن کمی زده شوند، اما با تکنیک های درست می توان طعم فوق العاده ای از این غذای سنتی تجربه کرد. این غذای خوشمزه معمولا برای صبحانه یا عصرانه تهیه می گردد و انرژی زیادی به بدن می دهد. اگر به طعم سیرابی علاقه دارید، حتما طرز تهیه خوراک سیرابی را نیز در خبرنگاران مطالعه کنید.
در این مطلب از خبرنگاران ، شما را با تمام رازها و نکات طلایی تهیه سیراب شیردان آشنا می کنیم تا بتوانید این غذای خوشمزه را در خانه به برترین شکل طبخ کنید.
مواد لازم برای تهیه سیراب شیردان
- سیراب و شیردان گوسفندی 1 دست (حدود 500 گرم)
- پیاز میانه 2 عدد
- سیر 4 حبه
- آب به میزان لازم (حدود 3 لیتر)
- روغن مایع 3 قاشق غذاخوری
- نمک: به میزان لازم به میزان لازم
- فلفل سیاه 1 قاشق چای خوری
- زردچوبه 1 قاشق چای خوری
- چوب دارچین 1 تکه کوچک
- برگ بو 2 عدد
- آویشن خشک 1 قاشق چای خوری
- آبلیمو 2 قاشق غذاخوری
- سرکه 1 قاشق غذاخوری
- نعنا خشک نصف قاشق چای خوری
- قلم گوسفندی (برای مزه دار شدن) یک تکه کوچک
مراحل طرز تهیه سیراب شیردان
مرحله اول: تمیز کردن سیراب و شیردان
تمیز کردن دقیق سیراب شیردان، مهم ترین مرحله در تهیه این غذاست. ابتدا سیراب و شیردان را با آب سرد بشویید. سپس آب زیادی را به جوش بیاورید و سیراب ها را برای 30 ثانیه داخل آب جوش قرار دهید.
توجه داشته باشید که بیشتر از این مدت در آب جوش نگه ندارید تا پخته نشوند. پس از خارج کردن از آب جوش، سیراب ها را با آب سرد بشویید و با چاقو یا قیچی به قطعات میانه (حدود 3-4 سانتی متر) برش دهید.
همه پرزها و آلودگی های به جای مانده را به دقت پاک کنید. سیراب های تمیز شده را دوباره در آب سرد بگذارید و برای 2-3 ساعت خیس کنید تا بوی نامطبوع آن ها کمتر گردد.
مرحله دوم: آماده سازی سایر مواد
پیازها را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. سیرها را هم پوست کنده و رنده کنید یا به صورت ریز خرد کنید.
مرحله سوم: سرخ کردن پیاز و تفت دادن مواد
در یک قابلمه بزرگ، روغن را روی حرارت میانه داغ کنید. پیازهای خردشده را اضافه کنید و تفت دهید تا طلایی و شفاف شوند. سیر رندشده را به پیاز اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه نموده و خوب مخلوط کنید تا عطر ادویه ها بلند گردد.
سیراب های آبکش شده را به مواد اضافه کنید و چند دقیقه با سایر مواد تفت دهید. این کار باعث می گردد طعم ادویه ها به سیراب ها نفوذ کند.
مرحله چهارم: افزودن آب و پخت
آب جوش را به مقدار ای اضافه کنید که سیراب ها کاملا زیر آب قرار بگیرند (حدود 3 لیتر). چوب دارچین و برگ بو را به قابلمه اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا آب به جوش بیاید. پس از جوشیدن، کف های روی آب را کاملا بگیرید - این مرحله برای از بین بردن بوی نامطبوع بسیار مهم است.
پس از گرفتن کف، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید. اجازه دهید سیراب ها با حرارت ملایم به مدت 2-3 ساعت بپزند تا کاملا نرم شوند. در 30 دقیقه آخر پخت، آویشن، نمک و در صورت تمایل آبلیمو یا سرکه را اضافه کنید. طعم غذا را چک کنید و در صورت احتیاج ادویه ها را تنظیم کنید. اگر از قلم گوسفندی استفاده می کنید، آن را در 20 دقیقه آخر اضافه کنید تا طعم و عطر بیشتری به غذا بدهد.
نکات تکمیلی در طرز تهیه سیراب شیردان
همان طور که در این مطلب خواندید، مواد اولیه و روش کلی تهیه کردن سیراب شیردان ساده است اما نکات ریزی وجود دارد که رعایت آن ها طعم نهایی غذا را معین می نماید. در ادامه، نکات تکمیلی در طرز تهیه سیراب شیردان را آنالیز می کنیم.
راز از بین بردن بوی نامطبوع سیراب شیردان
یکی از مهم ترین نگرانی ها در تهیه سیراب شیردان، بوی نامطبوع آن است. طباخی ها در از بین بردن بوی بد سیراب ماهر هستند، تا جایی که حتی مشتریانی که به این غذا علاقه ای نشان نمی دادند، با یک بار خوردن سیراب، هوادار آن شده اند.
- سرکه و سیر: در هنگام پخت، میزانی سرکه و سیر اضافه کنید. این دو ماده بوی نامطبوع را خنثی می نمایند و طعم دلپذیری به غذا می بخشند.
- آبلیمو: آبلیمو تازه نه تنها بو را می گیرد بلکه طعم ملایم ترشی هم به غذا می دهد که بسیار خوشمزه است.
- نعنا: بعضی آشپزها از نعنا خشک در انتهای پخت استفاده می نمایند که عطر فوق العاده ای به سیراب شیردان می بخشد.
طرز تهیه سیراب شیردان با نخود
برای تنوع بیشتر، می توانید نصف پیمانه نخود خیسانده را همراه با سیراب ها اضافه کنید. نخود باعث می گردد غذا مقوی تر شده و ارزش غذایی بیشتری داشته باشد. این روش در بعضی نقاط ایران رایج است و طعم خاص و دلپذیری دارد.
استفاده از زودپز برای کاهش زمان پخت
اگر زمان کمی دارید، می توانید سیراب ها را در زودپز بپزید. در این صورت، پس از تفت دادن مواد، همه چیز را داخل زودپز ریخته و به مدت 45-60 دقیقه بپزید. این روش زمان را کاهش می دهد اما طعم کمی متفاوت خواهد بود.
نحوه انتخاب سیراب شیردان تازه
برای تهیه سیراب شیردان خوشمزه، انتخاب سیراب تازه اهمیت زیادی دارد. سیرابی تازه رنگ روشن تری دارد و بوی کمتری می دهد. بعلاوه بافت آن محکم تر است و در هنگام پخت شکل خود را حفظ می نماید.
مدت زمان پخت را جدی بگیرید
یکی از رازهای سیراب شیردان خوشمزه، پخت آرام و با حوصله آن است. عجله نکنید و اجازه دهید حداقل 2 ساعت روی حرارت ملایم بپزد تا به خوبی نرم گردد و طعم ها با هم ترکیب شوند. مهم ترین نکته در تهیه غذاهای سنتی مثل سیراب زمان کافی است و هر چقدر غذا با حرارت کمتر و زمان طولانی تری بپزد خوشمزه تر خواهد شد.
نحوه سرو سیراب شیردان
سیراب شیردان را معمولا با نان سنگک داغ، سبزی خوردن تازه، پیاز داغ و ترشی سرو می نمایند. بعضی هم آن را با دوغ خنک یا ماست چکیده موسیر خبرنگاران میل می نمایند که طعم فوق العاده ای به آن می دهد.
این غذا برای صبحانه یا عصرانه بسیار مناسب است و انرژی زیادی به بدن می دهد. به خصوص برای زنان باردار به علت ویتامین B12 بالا و خاصیت ضد تهوع توصیه می گردد.
خواص شگفت انگیز سیراب شیردان
سیراب شیردان نه تنها غذایی خوشمزه است بلکه خواص درمانی فراوانی نیز دارد که سال هاست از سوی متخصصان توصیه می گردد.
- تقویت سیستم گوارش
سیراب شیردان به علت ترکیبات خاصش، عملکرد معده و روده را تقویت نموده و برای درمان مسائل گوارشی مانند زخم معده مفید است. در طب سنتی نیز به خواص درمانی آن اشاره شده است.
- منبع غنی از پروتئین
هر 112 گرم سیراب شیردان حاوی 14 گرم پروتئین با کیفیت بالا است که آمینواسیدهای ضروری بدن را تامین می نماید. این پروتئین از لحاظ کیفیتی بالاتر از سایر محصولات غذایی حیوانی است.
- سرشار از ویتامین های گروه B
این غذا منبع عالی ویتامین های B1، B2، B3، B6 و B12 است که برای عملکرد سیستم عصبی و ساخت گلبول های قرمز ضروری هستند. ویتامین B12 موجود در آن به برطرف حالت تهوع زنان باردار یاری می نماید.
- یاری به درمان کم خونی
به علت داشتن آهن و ویتامین B12، سیراب شیردان برای درمان کم خونی و فقر آهن مفید است. این خاصیت آن را به غذایی مناسب برای زنان و بچه ها تبدیل می نماید.
- کم کالری و مناسب رژیم
هر 100 گرم سیراب شیردان تنها 94 کالری دارد و به علت پروتئین بالا، احساس سیری طولانی مدت ایجاد می نماید. برای کسانی که رژیم غذایی دارند، این غذا گزینه مناسبی محسوب می گردد.
طعم اصیل در هر قاشق
سیراب شیردان غذایی است که شاید در نگاه اول مجذوب کننده نباشد، اما با تکنیک های درست و صبر کافی، می توان از طعم بی نظیر و خواص فراوان آن لذت برد. این غذای سنتی نمادی از غنای فرهنگ غذایی ایران است که ارزش تجربه کردن دارد.
اگر شما هم این غذای اصیل را تهیه نموده اید، حتما تجربه تان را با ما در میان بگذارید. آیا نکته خاصی برای خوشمزه تر شدن سیراب شیردان دارید؟ در منطقه شما چه روش هایی برای طبخ این غذای سنتی رایج است؟
منبع: کتاب کاله